Sastanak užičkih privrednika sa predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS


12.03.2024. u Valjaonici bakra Sevojno održan je sastanak užičkih privrednika sa predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS na kojem je bilo reči o uvođenju novog obrazovnog profila, radnog naziva tehničar za metalurške tehnologije u području rada geologija, rudarstvo i metalurgija, na zahtev privrednika.

Sastanku su prisustvovali dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, predstavnici „Impol Sevala“ Valjaonice aluminijuma, MPP „Jedinstva“, „Prvog partizana“, užičke Tehničke škole, gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević sa saradnicima.

Tim povodom, dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje izjavila je da je za uvođenje novog obrazovnog profila potekla snažna inicijativa iz oblasti metalurgije od velikih i značajnih srpskih kompanija ne samo iz Užica, već i iz Kragujevca, Bora, Metalurško – tehnološkog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta u Boru.

Generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić istakao je da privrednici podržavaju uvođenje novog obrazovnog profila, metalurški tehničar, jer je on baza za rad i funkcionisanje fabrike kao što je Valjaonica bakra Sevojno.

Ovom prilikom privrednici su upoznati sa izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju koji je donet 2017, a u punoj je primeni od 1. septembra 2019. godine kao i Uredbom Vlade o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, poslodavcima i školama koje su u sistemu dualnog obrazovanja i školuju učenike za deficitarna zanimanja.

Sevojno, 13.03.2024.

Povratak na vesti