Poseta ministra Tomislava Momirovića


Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović najavio je danas da će država pružiti dodatnu podršku daljem razvoju i širenju proizvodnje Valjaonice bakra u Sevojnu, koja izvozi više od 85 odsto proizvoda i snabdeva čitavu našu odbrambenu industriju.

Momirović je, nakon posete ovoj kompaniji, koja zapošljava više od 1.100 radnika, ukazao na to da rat na istoku Evrope i energetska kriza, kao i svi drugi izazovi, koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou, utiču na našu industriju.

Svesni smo da bez industrije nema perspektive i ekonomskog rasta. Ostaje nam da zajedničkim snagama prevaziđemo izazove i rešimo probleme, jer Valjaonica bakra nije samo značajna za Užice i Zlatiborski okrug, već i za čitavu državu, naglasio je ministar. Prema njegovim rečima, neophodno je da država pruži podršku investitoru da nastavi da širi proizvodnju i plasman proizvoda na stranim tržištima.

Predsednik Nadzornog odbora Valjaonice bakra Desko Nikitović naveo je da je tokom prošle godine zaposleno 120 novih radnika, dodavši da je u planu otvaranje velike solarne elektrane u toj fabrici.
On je preneo da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o ceni struje i drugih energenata koji su važni za funkcionisanje fabrike, dodavši da je važno da se reši i pitanje uključenja sa magistrale i proširenja ovdašnje slobodne carinske zone.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević navela je da se ova kompanija, pored toga što sve svoje obaveze prema državi, bankama i zaposlenima izmiruje u roku, svrstava u sam vrh liste najboljih kompanija u Srbiji.
I pored svih negativnih dešavanja na tržištu usled krize uzrokovane ratom u Ukrajini, proizvodnja se uvećava, izvoz raste, a sa druge strane ovde se zapošljavaju novi mladi radnici koji žele da ostanu u Užicu, predočila je Raković Radivojević.

Sevojno, 17.02.2023.

Povratak na vesti